EHBO-cursus

Veel mensen zouden graag Eerste Hulp verlenen wanneer dat nodig is maar doen dit niet omdat ze niet weten wat ze moeten doen. In een EHBO-cursus leert iedereen op een snelle manier de basisvaardigheden om wél te kunnen helpen.
De EHBO-cursus bij het Rode Kruis afdeling Nijmegen is bedoeld voor mensen die zich als vrijwilliger willen inzetten voor het Rode Kruis afdeling Nijmegen.

De cursus is relatief kort en bevat vooral veel oefensituaties. Daarbij wordt gebruik gemaakt van oefenpoppen maar ook van Lotus-slachtoffers. Lotus-slachtoffers zijn getrainde mensen die een slachtoffer uitbeelden en onverwacht de cursus komen ‘binnenvallen’. Dat gebeurt heel gedetailleerd: De symptomen, het gedrag, de gelaatsuitdrukking, de bewegingen en ook de gelaatskleur moeten precies kloppen met het letsel of ziektebeeld dat wordt uitgebeeld. Uit het beeld en het verhaal moeten de cursisten al een eerste indruk krijgen van wat er aan de hand kan zijn en hoe zij moeten handelen.
Om te kunnen handelen in een echte situatie is kennis alleen niet voldoende. Met eigen ogen zien hoe een slachtoffer, die dreigt in een shock te raken, eruit ziet en zich gedraagt, blijft je bij. Ervaren hoe het voelt om iemand te moeten reanimeren (al maken wij gebruik van een pop), vergeet je niet meer. Wanneer je hebt geoefend met een AED, hoef je niet meer te aarzelen er een van de muur te halen wanneer dat nodig is. Een ander belangrijk aspect is dat de cursus op een prettige manier en in ontspannen sfeer wordt gebracht.

AED en reanimeren

In veel openbare ruimtes hangt tegenwoordig een AED. De bedoeling daarvan is dat je ook zonder EHBO-kennis kan handelen wanneer iemand een hartaanval krijgt. Een AED is eenvoudig te gebruiken omdat het apparaat zelf precies aangeeft wat je moet doen. Dan is een extra cursus toch niet nodig? Cursisten die de EHBO-cursus volgen denken daar toch al snel anders over. Bij een hartaanval is het eerste beeld dat bij je opkomt dat iemand naar zijn borst grijpt en in elkaar zakt. In werkelijkheid kun je worden geconfronteerd met iemand die buiten bewustzijn op de grond ligt zonder dat je weet wat er is gebeurd. Dan is het toch wel prettig als je weet hoe je moet vaststellen of je moet beginnen met reanimeren of de AED moet toepassen. Daarnaast leer je omgaan met paniek en omstandigheden.Een EHBO cursus leert niet alleen hoe je moet handelen maar geeft ook een realistischer beeld over wat een hulpverlener kan verwachten.

Kosten

Basiscursus EHBO inclusief lesmateriaal:

– € 250,00, studenten betalen € 150.

Het Rode Kruis afdeling Nijmegen biedt in aanvulling op de algemene basiscursus EHBO ook een aanvullende, aparte cursus aan over toepassen van EHBO bij kinderen. Cursisten moeten ieder jaar een herhalingsles volgen om het diploma geldig te houden.

Vrijwilligers kunnen verdiepingslessen volgen waarin wat dieper wordt ingegaan op specifieke onderwerpen en vaardigheden aan de orde komen. Denk daarbij aan Alcohol en Drugs, Schedel- en nekletsel, wandelblessures, epilepsie etc.

* Het betaalde bedrag wordt teruggestort wanneer je je 40 uur hebt ingezet bij onze evenementenhulpverlening.

In bezit van een VAG of diploma behaald bij een EHBO-vereniging?

Ben je in bezit van een certificaat Vaardigheden Acute Geneeskunde (VAG) of heb je een EHBO-diploma behaald bij een EHBO-vereniging of commerciele aanbieder? Neem dan contact op met onze opleidingscoordinator: opleidingen@rodekruisnijmegen.nl

EHBO cursus

Rode Kruis EHBO boek

EHBO cursus

Gevorderde Eerste hulp

Gevorderde Eerstehulp

Nieuwe uitgave die verdieping biedt aan eerstehulpverleners die meer dan alleen incidenteel hulpverlenen. Verkrijgbaar bij het Oranje Kruis en de boekhandel.